Harald og Isabell på scenen

Vel blåst for Sikkerhetsdagen 2024

Fire faglig nyttige foredrag, gode samtaler og møter mellom kollegaer fra fjorten rogalandskommuner i Sola kulturhus. Finn ut mer om dagen og les presentasjonene.

Publisert : 29.10.2024

Av: Solfrid Sande

– Dette var kjekt! Det var gode og relevante foredrag fra dyktige foredragsholdere, og mange gode kolleger fra rogalandskommunene som fikk inspirasjon til det viktige arbeidet de står i, sier Harald Valderhaug, arrangør og leder for faggruppen for informasjonssikkerhet og personvern.

Sammen med Kirsten M. Leiros fra Sola kommune og Sigrun Homleid fra Rogaland fylkeskommune i arbeidsgruppen, er de storforfornøyde med dagen med gode tilbakemeldinger fra deltakere. I år var det også rekordpåmelding til Sikkerhetsdagen med 230 personer. 

Harald Valderhaug, Kirsten M. Leiros, og Sigrun Homleid
Arbeidsgruppen med Harald Valderhaug, Sigrun Homleid fra Rogaland fylkeskommune og Kirsten M. Leiros, fra Sola kommune.

Datatilsynet med rapport for bruk av språkmodeller

Eirik Gulbrandsen, senioringeniør i Datatilsynet steppet inn med foredrag etter at direktør i Datatilsynet, Line Koll meldte forfall. Han snakket om personvernperspektivet ved bruk av språkmodeller generelt og M365 Copilot spesielt.

Han delte blant annet noen tanker de i Datatilsynet har rundt bruken av Microsoft Copilot, og hva man bør tenke gjennom før man tar i bruk slike språkmodeller. Spesielt ble viktigheten av å ha god dataforvaltning trukket frem. Datatilsynet kommer snart med sin egen rapport rundt prosjektet fra NTNU, som har gått grundig inn hvordan Copilot integreres i systemene. Les hele presentasjonen til Eirik Gulbrandsen.

Eirik Gulbrandsen holder foredrag
Eirik Gulbrandsen avsluttet med tegningen som skal illustrere hvilket stort maskineri (Copilot), nå er blitt satt på toppen av en bil (Microsoft 365) - som fungerer ganske godt.

Det nasjonale trusselnivået og loven om digital sikkerhet 

Tor Jørgen Bergbye fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) snakket om et økende risikonivå hvor de ser at nye sektorer som helse og transport, også rammes av cyberangrep. Og de som angriper er blitt proffere i alle ledd. De ser en økning av nulldagssårbarhet, noe det er veldig vanskelig å beskytte seg mot. 

Han informerte også om lov om digital sikkerhet som trer i kraft i løpet av oktober, og hva vi i kommunene må gjøre for å forberede oss for dette. For det nye NIS2 regelverket er den største endringen hvem som blir omfattet. Kommunene kan mulig bli omfattet som tjenesteleverandør og offentlig forvalting. Les hele foredraget fra Bergbye hos NSM 

Tor Jørgen Bergby fra
Tor Jørgen Bergby fra NSM i prat under lunsjen.

Han informerte også om lov om digital sikkerhet som trer i kraft i løpet av oktober, og hva vi i kommunene må gjøre for å forberede oss for dette. For det nye NIS2 regelverket er den største endringen hvem som blir omfattet. Kommunene kan mulig bli omfattet som tjenesteleverandør og offentlig forvalting. Les hele foredraget fra Bergbye hos NSM 

KiNS med egen verktøykasse for kommunene

Harald Torbjørnsen
Harald Torbjørnsen viste frem hvordan de tilbyr kurs og kompetanseheving innen informasjonssikkerhet.

Harald Thorbjørnsen fra KiNS (foreningen kommunal informasjonssikkerhet) fortalte om verktøykassen de har utviklet for kommunene og fylkeskommunene. Styringssystemet, og annen kompetanseutvikling innen informasjonssikkerhet og personvern. Les mer om arbeidet til KiNS og foredraget Torbjørnsen holdt om systematisk arbeid med informasjonssikkerhet og personvern.

Niall Merrigan fra Microsoft ga et inspirerende foredrag, som utfordret deltakerne til å tenke utenfor boksen, og til å ikke bli begrenset av gammelt tankesett når man skal ta stilling til et risikobilde i stadig endring.  Finn ut mer om foredraget Optimistic Security. DigiRogaland

Kari Ødegård Aas i samtale
Kari Ødegård Aas tok også turen til Sikkerhetsdagen.

Folk som fyller foajeen i Sola kulturhus

Christine Sandvold og Amund Junge

Fulle bord med folk i foajeen i Sola kulturhus