Høstblader i kveldslys

Nyhetsbrev: – I høst har vi tatt et nytt steg videre

Færre prosjekter, konsentrert om bedre samhandling mellom kommunene og kompetanseheving. Les om Digi Barnevern, EPJ, kompetanseløft for helseledere og selvstudiepakken.

Publisert : 16.12.2024

Av: Solfrid Sande

 – I høst har vi tatt et nytt steg videre og bidratt til bedre samhandling mellom kommunene. Vi har jobbet med færre prosjekter, men gått dypere inn i de med fokus på å spille fagavdelingene gode og å få kommunene til å samhandle tettere, forteller Digi Rogalands direktør Rune Hauge.

Når alle kommunene jobber sammen i stedet for i sin egen silo, sparer de ressurser og det blir lettere å hente ut gevinster, mener Hauge. 

– I Digi Rogaland har vi også gjennomført spennende kompetansehevende aktiviteter som kommer kommunene til gode, og det skjer mye positivt i faggruppene, legger Hauge til.

Stor tilslutning til ny pasientjournal

Alle rogalandskommunene ønsker å bli med på EPJ-anskaffelsen som Stavanger kommune leder. 19 kommuner har signert tilslutning, mens tre kommuner er på opsjon. Dokumentene har vært ute på høring i kommunene og vil ferdigstilles før de sendes  leverandørmarkedet tidlig neste år.

Prosjektleder for EPJ i Stavanger kommune, Ingeborg Dirdal, sammen med Kristine Skjøthaug og Ruth Økland.
Prosjektleder for EPJ i Stavanger kommune, Ingeborg Dirdal, sammen med Kristine Skjøthaug og Ruth Økland.

– Vi er stolte av samarbeidskulturen i regionen og gleder oss over de spennende mulighetene som åpner seg når Rogaland samles om ett felles EPJ-system, sier Kristine Skjøthaug, som leder anskaffelsen.

Ruth Økland, Digi Rogalands EPJ-ressurs, koordinerer arbeidet og holder tett kontakt med kommunene. I høst har hun etablert en ressursgruppe og arrangert spørretimer for kommunene som deltar i prosessen.

– Det er svært ressursbesparende å gjøre dette sammen – også for leverandørene, sier Arve Ubøe Rohde, kontaktperson for e-helse i Digi Rogaland.

Han understreker at et felles system på tvers av kommunene vil gi store gevinster på lang sikt:

– Å jobbe likt og bruke samme system vil gjøre det enklere for ansatte som bytter jobb mellom kommunene, fordi de allerede er kjent med systemet, forklarer Rohde.

Rohde og e-helseteamet i Digi Rogaland legger også til rette for sterkere regional samhandling i andre anskaffelsesprosesser, blant annet en kommende anskaffelse av trygghetsalarmer og sensorikk. Les mer hva e-helseteamet jobber med.

Startet nytt kompetanseprogram for helseledere

Digi Rogaland inviterer alle ledere i helse og omsorg til Sola kulturhus 21. januar for å feire kommunesamarbeidet om ny EPJ og startskuddet for et storstilt kompetanseprogram for ledere i helse og omsorg

Plakat for dagen

En ny pasientjournal for fremtiden vil innebære en stor endring i måten vi jobber på, og disse endringer krever god forberedelse. Hva vil en ny pasientjournal bety for måten vi jobber på? Hvilke forberedelser må vi gjøre? Derfor starter Digi Rogaland nå opp et nytt kompetanseprogram for ledere i helse og omsorg, som vil blir presentert under samlingen i Sola kulturhus. 

På programmet står også inspirerende foredrag av Mads N. Arnestad, psykolog og foredragsholder fra BI, og Bendik Bygstad, professor ved Universitetet i Oslo og Norges Handelshøyskole. I tillegg deltar Rune Hauge og Kristine Skjøthaug. Fullt program publiseres snart.  

Digi Barnevern rulles snart ut i kommunene 

Totalt 19 rogalandskommuner, fordelt på 13 barneverntjenester, jobber nå sammen om innføringen av det nye fagsystemet fra Visma Flyt Barnevern, som skal rulles ut i kommunene fra februar 2025. 

Felles samarbeid om ROS/DPIA, kommunikasjon, opplæring og prosess- og gevinstarbeid er godt i gang. Prosjektet fungerer som en pilot for samarbeid i fremtidige anskaffelsesprosesser.  Gevinst- og prosessarbeidet ble satt skikkelig i gang med to fagsamlinger i høst.

Fra venstre Siv Maiken Vågseter, Rune Hauge, Christine Sandvold, Marie Berge Trondsen og Marianne Lande-Sudall.
Skal høste gevinstene av DigiBarnevern. Fra venstre Siv Maiken Vågseter, Rune Hauge, Christine Sandvold, Marie Berge Trondsen og Marianne Lande-Sudall.

– Gevinstene som kommunene identifiserer kan forsvare investeringer, sørge for riktig fokus i innføringsprosjektet, gi bedre styring, kontroll og læring, samt fremme effektiv ressursbruk, forteller prosjektleder Christine Sandvold.

Anita Håvarsen og Lene Tamburstuen fra Randaberg kommune deltok på fagsamlingene, og er fornøyde med at det også settes av tid til å jobbe med gevinstarbeid sammen.

– Vi får en helt annet kunnskap gjennom prosjektet. Vi sparer mye på administrasjon når vi går sammen, sier Tamburstuen og Håvarsen.

Randaberg kommune er første kommune som skal ta i bruk det nye fagsystemet, og de er i gang med å legge opp et løp som skal deles med de andre kommunene. Anita Håversen leder innføringsprosjektet i Randaberg og skal bistå tett i prosjektet hos DigiRogaland fremover.

Med faste digitale møter for kommunene som skal i gang med Flyt Barnevern på omtrent samme tidspunkt, som Vindafjord/Etne, Bjerkreim, Gjesdal og Sola.

Arve Ubøe Rohde sitter sammen med flere deltakere rundt bordet og diskuterer.
Arve Ubøe Rode og Ruth Økland fra e-helse i Digi Rogaland deltok også for å lære mer om gevinstarbeid. De ønsker å ta dette med inn i prosjekter de jobber med i rogalandskommunene, som ny pasientjournal (EPJ).

DigiBarnevern første prosjekt i digitalt prosjektrom 

Digi Rogaland har i samarbeid med Bouvet utviklet et digitalt prosjektrom som snart er ferdig og får sitt første prosjekt med Digi Barnevern. Et verktøy for prosjektoppfølging, med særlig vekt på arbeidet knyttet til prosesser og gevinster, som både kommunene og Digi Rogaland kan bruke.

Hensikten er å bidra til enklere og raskere innføring av løsninger, og bedre samhandling, gjennom deling og inspirasjon. Planen er at flere inkluderes i testfasen og at en eller flere av kommunene som skal tidlig i gang med Visma Flyt Barnevern inviteres med i første omgang.

Ny selvstudiepakken vil løfte kommune-Norge

Kompetanseløftet i digital transformasjon som ble gjennomført blant toppledere i kommunene, utvides nå til å omfatte flere nivåer av kommuneansatte. Alle diginettverkene er med i anskaffelsen, som er finansiert og vil bli tilgjengelig for fri bruk for alle kommuner. KS har også bidratt med midler til prosjektet.

Hans Ivar Festad og Eirin Folde
Studiepakken ble presentert på Nokios-konferansen i Trondheim under en workshop, hvor mange av nettverkene var samlet. På bildet fra venstre, Trude Selnes, Digi Nordland, Cecilie Kristengård Buaas, Digi Møre og Romsdal, Eirin Folde, DI2X, Marco Cattini, Digi Agder, Hans Ivar Festad, Digi Innlandet og Hanne Halleraker Gürün, Kristiansand kommune.

DI2X-Digitaliseringsinstituttet har fått oppdraget med å utvikle den nye pakken, og gjør det i samarbeid med Mediafarm. Studiepakken består av fire temaområder: strategi, teknologi, organisasjon og ledelse. Innholdet er tilpasset kommunenes behov, og med mål om å knytte læringen til konkrete utfordringer i arbeidshverdagen.

– Utfordringene i kommunal sektor løses ikke alene med teknologi, men teknologi er et svært kraftfullt verktøy brukt på rett måte. Men teknologi medfører behov for endringer, og uten riktig kompetanse greier en ikke å hente ut nok effekter av digitaliseringen. Derfor vil kompetansehevende tiltak fortsatt ha en høy prioritet i Digi Rogaland-samarbeidet, forteller Rune Hauge, som har vært med i arbeidsgruppen for anskaffelsen.

Arbeid i faggruppene 

I høst fikk Digi Rogaland to nye faggruppeledere, Siv Maiken Vågseter fra Gjesdal kommune til prosessforbedring og gevinstarbeid, og hun deltar i arbeidet med Digi Barnevernprosjektet.

Mads Erik Carlsen, IKT- og digitaliseringssjef i Sokndal kommune til faggruppen data, innsikt og KI. I høst har gruppen jobbet med testing og innføring av Copilot. Flere kommuner er på ulike stadier, fra å utvikle rammeverk, rydde i tilgangsstyring eller fokusere på kursing før implementering, til å ha startet med å teste Copilot 365. Gjennom faggruppen deles verdifulle erfaringer aktivt, og lager maler og retningslinjer som kan gjenbrukes av andre i ettertid.

Sammen med Rune Hauge, og Stine Randa fra oppvekst er Carlsen engasjert i et prosjekt under utvikling for bruk av AI i undervisning sammen med - iKnowAI-senteret, ved nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning ved Universitetet i Stavanger.  

Faggruppeleder, Stine Randa samlet i høst ansatte innen digitalisering, IT og IKT i skole fra 14 kommuner og Rogaland fylkeskommune til Fagdag med Digi Rogaland oppvekst. Innsikt i ulike organisering og utfordringer på feltet i kommune, og deling av løsninger for KI og samarbeid stod på programmet.

Harald Valderhaug og Isabel Næss på scenen i Sola kulturhus

For femte gang markerte Digi Rogaland nasjonal sikkerhetsmåned med heldagssamling i Sola kulturhus. Med faggruppeleder for informasjonssikkerhet og personvern, Harald Valderhaug i spissen fikk over 200 deltakere fra hele fylket en god og høyst relevant fagdag. Datatilsynet om personvernperspektivet ved bruk av språkmodeller og Copilot spesielt. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) snakket om et økende risikonivå for cyberangrep, og KiNS (foreningen kommunal informasjonssikkerhet) viste frem verktøykassen de har utviklet for kommunene og fylkeskommunene.

Studenter i praksis i Digi Rogaland

UiS-studentene Christiane Røv fra endringsledelse og Stefan Jekic fra masterprogrammet digitale samfunn og sosiale transformasjoner har i høst blitt kjent med digitaliseringsarbeidet i kommunene og har bidratt i arbeidet i Digi Rogaland.

Stefan Jecik og Kristiane Røv

Nå er de ferdige med praksisperioden og har gjort seg noen refleksjoner, og skal snart i gang med å skrive masteroppgavene.

– Jeg har fått mye kunnskap og tilgang til ressurser som jeg kan bruke i masteroppgaven. Det har vært utrolig nyttig, sier Christiane.

– Jeg har fått veldig varierte oppgaver, og det har vært spennende - spesielt å jobbe med informasjonssikkerhet og personvern, forteller Stefan. 

Kommunikasjonsnettverket – arbeidet fortsetter

Samarbeidet i kommunikasjonsnettverket hvor Digi Rogalands kommunikasjonsressurser jobber sammen med Digi Vestland, Digi Nordland og Digi Innlandet fortsetter, for å gi alle diginettverkene en felles verktøykasse.

Verktøyet for kommunikasjonsplan for diginettverkene er tatt i bruk ute i nettverkene og testet i prosjekt som Digi Barnevern hos Digi Rogaland. Arbeidet i kommunikasjonsnettverket fortsetter med flere verktøy, og med felles kommunikasjonstiltak i ulike prosjekt nasjonalt. 

Strategiprosessen 

Agenda Kaupang leverte i høst rapporten på oppdrag fra styringsgruppen og Digi Rogaland. Intervjuer med direktør og sekretariat, kommunedirektører, faggruppeledere, arbeidsutvalget og KS Vest representanter, er noe av grunnlaget for rapporten og forslagene de har kommet med, rundt organisering og arbeidsmåte i Digi Rogaland.

I løpet av høsten har styringsgruppen med kommunedirektørene gått grundig inn i rapporten og anbefalingene. Det er holdt en felles workshop tidlig i høst, med påfølgende diskusjoner i senere samlinger. I slutten av januar skal styringsgruppen samles for å konkludere om hvilken retning og målsetning Digi Rogaland skal ha i tiden fremover.

Jul i gamle Stavanger