
Nyhetsbrev 2024 - Godt samarbeid og resultater
Det har vært et svært spennende og travelt første halvår med regionale og nasjonale prosjekter og aktiviteter, forteller Digi Rogaland direktør, Rune Hauge.
– Vi ser at godt samarbeid mellom kommunene i prosjekter som Digi Barnevern gir konkrete gevinster, både økonomiske og kvalitative, sier Rune Hauge videre.
Gevinster for DigiBarnevern
19 rogalandskommuner med 13 barneverntjenester har det siste året jobbet sammen i en anskaffelsesprosess til et nytt fagsystem for barneverntjenesten. I juni 2024 vant Visma konkurransen og blir nå valgt som leverandør.
Prosjektet er det største samarbeidet over kommunegrenser som er gjort i regi av Digi Rogaland og er et av de største samarbeidene av nytt barnevernssystem nasjonalt. Arbeidsgruppen, med et tverrfaglig team på elleve personer, har sikret god faglig kvalitet på anbudet og hatt god dialog med begge leverandørene og representanter fra deltagerkommunene. Les mer: Felles anbud sendt ut for Digi Barnevern | Digi Rogaland
Allerede i denne tidlige fasen av prosjektet kan man se gevinster av å jobbe sammen. Tar vi utgangspunkt i at prosjektet har jobbet i 12 måneder, med 11 deltagere med ulik innsats, har arbeidsgruppen en total lønnskostnad på ca. 1 260 000 kr, forteller prosjektleder, Ellen Charlotta Wendel Bowitz.
– Om hver barnevernstjeneste skulle brukt like mange ressurser hver for seg, ville regnestykket blitt en totalkostnad regionalt på rundt 16,5 millioner, forteller Wendel Bowitz.
I tillegg til spart tid har arbeidsgruppen levert en god faglig kvalitet. Prosjektlederen ser frem til å hente ut flere gevinster gjennom stordriftsfordeler, felles samarbeid om ROS/DPIA, opplæring, prosess, - og gevinstarbeid. Prosjektet ønsker å bygge et solid superbrukernettverk for deling, for å sikre tilstrekkelig kunnskap og kompetanse i fylket.
Ellen Charlotta Wendel Bowitz, gir nå stafettpinnen som prosjektleder videre til Christine Sandvold, når hun går tilbake til sin stilling i økonomi og eierskap i Stavanger kommune etter sommeren.
Ny organisering for e-helse i DigiRogaland
Digi Rogaland leder ny organisering i e-helse når KS knytter dette til diginettverkene regionalt med mandat og ressurser.
– At KS nå gir oss som diginettverk ansvar for regional organisering av e-helse, er vi sikre på vil gi positive effekter på dette viktige og krevende fagområdet, sier Digi Rogaland direktør Rune Hauge.
Arve Ubøe Rohde fra Karmøy kommune er kontaktperson e-helse for denne nye organiseringen i Digi Rogaland. Han skal knytte til seg flere resurspersoner til prosjekter og innføringsledere for de nasjonale løsningene.
Felles innføringsløp for Kjernejournal er i gang, og til høsten starter felles innføring av DigiHelse og DigiHelsestasjon. Det skal jobbes med å lage informasjonspakker som kan brukes lokalt i kommunene når en ny løsning innføres.
I juni var det stor regional vårsamling for e-helse i Stavanger | Digi Rogaland for å sette kursen sammen regionalt for arbeidet som kommer.
En prosjektkoordinator er også knyttet Digi Rogaland for å følge opp prosessen om mulig felles løp for rogalandskommunene rundt anskaffelse av elektronisk pasientjournal (EPJ) som Stavanger kommune har satt i gang. Anskaffelse av EPJ og ny prosjektmedarbeider.
Egen metodikk og digitalt prosjektkontor
For å øke gjennomføringskraften i kommunene når nye innbyggerløsninger skal innføres, har Digi Rogaland utviklet en metodikk. Et digitalt prosjektkontor for hver innføring skal gi oversikt, og en steg for steg veiledning fra start.
Metodikken skal se helhetlig på endringsledelse, sikkerhet og realisering av mål/gevinster/effekter. Svare på hva kommunene bør gjøre og hvilken hjelp de kan få fra Digi Rogaland i hver fase. Videre arbeid rundt metodikken for innføringsløp pågår og harmoniseres med andre regioner og KS.
Digi Hjem - samarbeidsprosjekt
I Digi Rogaland-prosjektet Digi Hjem har vi jobbet sammen med har vi jobbet sammen med Kakadu og Norwegian Smart Care Lab for å trygge og øke bruken av mobile trygghetsalarmer og motvirke digitalt utenforskap.
Bak ligger behovet for lavterskel veiledningstilbud for personer med lav digital kompetanse. God og enkel opplæring kan øke nytteverdien og bruken av velferdsteknologi. Prosjektet er slutt nå i juni, og etter sommeren deler vi erfaringer og resultater.
Løft for kommunikasjonsarbeidet
I januar ble vår nye kommunikasjonsplan lansert. Arbeidet og den ferdige planen ble løftet opp nasjonalt og har resultert i et nytt kommunikasjonssamarbeid sammen med flere av de andre digitaliseringsnettverkene. DigiVestland, DigiTrøndelag, DigiNordland og DigiInnlandet er med i denne arbeidsgruppen.
Når målgruppe og formål for kommunikasjonen i all hovedsak er lik for alle diginettverkene, tror arbeidsgruppen det vil være store gevinster å gjøre mye i felleskap. Målet er å samordne, dele og lage en felles verktøykasse tilgjengelig for alle diginettverkene.
Eirik Haglund fra Digi Rogaland ledet en workshop på eKommune hvor nettverkslederne ga sin tilslutning til at arbeidet med tydeligere kommunikasjon på feltet, er etterlengtet. Arbeidsgruppen var samlet i juni, og vil snart gi diginettverkene de første delene til verktøykassen.
Faggrupper og kompetanseheving
I februar samlet vi ressursgruppen på Bryne Rogalandskommunene samlet på Bryne med besøk fra KS sentralt.
Det er blitt arrangert flere webinarer og workshops i regi av Digi Rogaland i år som bidrar til kompetanseheving, som en KI og ChatGPT-workshop i regi av Digi Trøndelag.
Gode fagressurser fra KPMG er med for å revitalisere tre av faggruppene med ny webinarserie fra Digi Rogaland. Vi ser nå en interesse for disse fagfeltene, og to av faggruppene har nå fått et godt grunnlag til det videre arbeidet.
Vi har fått flere nye faggruppeledere. Stine Randa er ny leder for oppvekst og Harald Valderhaug leder nå faggruppen for informasjonssikkerhet og personvern. To dyktige fagpersoner som jobber med å styrke faggruppene sine fagfelt, med har også felles prosjekter på planen. Harald Valderhaug planlegger sammen med faggruppen den årlige Sikkerhetsdagen 2024 i Sola kulturhus. Den samlet i fjor over to hundre kommuneansatte fra mange kommuner i Rogaland. Vi har en spennende dag i vente 16. oktober!
Utviklingsarbeid og samarbeid
Digi Rogaland, Smartbyen og rogalandskommunene har i flere år testet ut IoT løsninger og hvordan dette kan skape verdi for innbyggerne, næringslivet og kommunene i regionen. Bouvet har vært helt sentral i arbeidet, og har nå virkelig utfordret oss med hvordan vi kan bruke de nyeste teknologiske løsningene med AI for å få enda bedre og effektive løsninger, forteller Rune Hauge om samarbeidet hvor Digi Rogaland regional IoT-plattform blir testmiljø for Bouvet.
Les mer om samarbeidet her:Trygg skolevei og bærekraftig vedlikehold på vintertid - Bouvet Norge
I fjor gjennomførte Digi Rogaland siste del av kompetanseløftet i digital transformasjon hvor 200 kommuneledere har deltatt. Digi Rogaland jobber nå med en oppfølging etter kompetanseløftet for å gi flere ansatte i kommunene opplæring innen tema med nyutviklet opplæringsmateriell. Et samarbeidsprosjekt med blant annet Digi Agder. Mer informasjon om prosjektet kommer over sommeren.
Digi Rogaland fikk i vinter ansvar av KS for livshendelsen Starte og drive bedrift. Vi har jobbet tett med Brønnøysundregistrene og mange andre regionale aktører for å komme med innspill som kan forenkle de digitale prosessene når man starter og driver en bedrift. Digi Rogaland har koordinert ulike innsiktsaktiviteter med flinke regionale ressurser. Spesielt har Næringsforeningen i Stavanger bidratt mye i prosessen, som oppdragsgiver er svært fornøyd med, forteller Rune Hauge.
I vår ble en strategiprosess for Digi Rogaland satt i gang, ledet av Agenda Kaupang. De har gjennomført en rekke intervjuer med involverte i arbeidet i rogalanskommunene. Digi Rogaland ser frem til resultatet av prosessen som vil bli lagt frem av Agenda Kaupang på styringsgruppemøtet i september.
Digi Rogaland ønsker alle en riktig god sommer!