Bildet viser Morten Goodwin på scenen og folk som sitter i salen. På den store skjermen bak han står det "sannheten om kunstig intelligens".

Sikkerhetsdagen 2023

Vel blåst for Sikkerhetsdagen. Fire tankevekkende og engasjerende foredrag, gode samtaler og et rekordstort oppmøte med 250 deltakere fra rogalandskommunene.

Publisert : 23.10.2023

Av: Solfrid Sande

– Jeg håper folk tar nye tanker med seg videre, både som privatperson og inn i jobben. Neste år fyller vi kanskje hele salen, sier Kari Ødegård Aas, arrangør, og leder for faggruppen for informasjonssikkerhet og personvern i Digi Rogaland.

Sammen med Kirsten M. Leiros, Sola kommune og Sigrun Homleid fra Rogaland Fylkes kommune i arbeidsgruppen (Ida E. Lundon fra Stavanger kommune, var ikke til stede), er de storfornøyde med dagen. Gode tilbakemeldinger fra deltakere og foredragsholdere som leverte – faglig og relevant, fra scenen i Sola kulturhus.

Bildet viser Kari Ødegård Aas og de to andre damene i arrangementsgruppen på Sikkerhetsdagen. De står i foajeen i Sola kulturhus.

Kunstig intelligens utfordrer offentlig sektor

Morten Goodwin, professor ved Universitetet i Agder holdt to engasjerende foredrag. Han snakket om behovet for å effektivisere tjenestene i samfunnet, noe kunstig intelligens (KI) bidrar til. Prosesser som ellers er svært tidkrevende eller manuelle, som å finne ulovligheter i byggesaker ved bruk av satelittbilder.

Utfordringen kommer om man trener opp KI opp i feil data, er det dette den lærer seg, uansett hvor mye regler man kommer med, fortalte Goodwin, og påkekte at dette er på full fart inn i offentligheten.Trent med feil data gjør KI det som passer best, men med feil data. Tillærte kjønnsmønster er et eksempel, i følge Goodwin.

Morten Goodwin mener vi er i en tid hvor det er et slags nytt «Kodak moment», hvor vi må innse at teknologien kommer til å endre oss og kom med en oppfordring.

«Vi må være med på kappløpet, og ikke la techgigantene styre denne utviklingen, uten at norsk offentlighet er med på dette».

Bildet viser Morten Goodwin på scenen i Sola kulturhus.

Personvernet på villspor

Inger Lise Blyverket, leder i Forbrukerrådet, med tittelen «Manipulasjon og maktmisbruk på nett» på sitt foredrag, tok opp viktige spørsmål rundt datalagring. Hun snakket om GPS-sporing, og forbrukere som gir fra seg mange opplysninger på ulike apper. Forbrukerrådet har selv engasjert seg i flere saker rundt personvern, og har blant annet klaget inn Google for brudd og vunnet frem i rettsystemet mot dating-appen Grinder. 

Hva er egentlig forretningsmodellen som ligger bak, og hva skjer med opplysningen vi gir fra oss, er spørsmål hun stiller. Rapporten som Forbrukerrådet har laget, «Out of Control», viser et økosystem som det er umulig å ha kontroll på. 

Bildet viser Inger Lise Blyverket, leder av Forbrukerrådet på scenen i Sola kulturhus.

Offentlig sektor må gå sammen

Blyverket nevnte eksempler på offentlige instanser som foreksempel bruker Google analyseverktøy i sine tjenester, som igjen gir muligheter til å lagre opplysninger. Reklame som dukker opp på Ipad i klasserom eller i bruk av treningsapp med sporing i gymmen på skoler, er nye problemstillinger. Skal man søke om foreldrepermisjon eller barnehageplass, kan denne informasjonen brukes til å lagre opplysninger som kan brukes av aktører i en annen sammenheng.

Blyverket mener denne utviklingen krever felles innkjøpskriterier med krav til leverandører også på sentralt hold. Dere må stille krav til KS sånn at vi i de norske kommunene kan tilby trygge tjenester, oppfordret hun. Hvordan kan vi bruke offentlige anskaffelser til å sette krav, er spørsmål hun mener offentlig sektor må tenke på fremover.

Ruth Østgård Skotnes, fra Universitetet i Stavanger snakket om globale trender og teknologien utfordrer samfunnet. Hun fremhevet digitalisering av kritisk infrastruktur, og utviklingen som skjer veldig raskt. Vi må tenke bort fra silo-tankegangen. Den fører til alvorlige hull i systemene, for systemene er avhengige av hverandre. 

Ruth Østgård Skotnes, Morten Goodwin og Kari Ødegård Aas, i en pause  i Sola kulturhus.

Bildet viser folk som står i foajeen på Sola kulturhus under en pause på Sikkerhetsdagen.

Bildet viser Rune Hauge, fra Digi Rogaland i hyggelig prat med kollegaer.

Bildet viser Christine Sandvold som sitter på et bord sammen men andre konferansedeltakere.

Bildet viser en gjeng ansatte fra Gjesdal kommune som står rundt et bord. De ser på fotografen.

Vi ser tre menn som står i foajeen i Sola kulturhus.

Les artiklene vi publiserte tidligere i oktober, i anledning Nasjonal sikkerhetsmåned 2023, under:

Nasjonal sikkerhetsmåned | Digi Rogaland

Nasjonal sikkerhetsmåned - Cyberkriminalitet | Digi Rogaland

Er det bare å gå til innkjøp av en robotstøvsuger? | Digi Rogaland