
Sikkerhetsdagen 2023
En kjekk og interessant fagdag med kollegaer fra hele Rogaland.
– Jeg håper folk tar nye tanker med seg videre, både som privatperson og inn i jobben. Neste år fyller vi kanskje hele salen, sier Kari Ødegård Aas, arrangør, og leder for faggruppen for informasjonssikkerhet og personvern i Digi Rogaland.
Sammen med Kirsten M. Leiros, Sola kommune og Sigrun Homleid fra Rogaland Fylkes kommune i arbeidsgruppen (Ida E. Lundon fra Stavanger kommune, var ikke til stede), er de storfornøyde med dagen. Gode tilbakemeldinger fra deltakere og foredragsholdere som leverte – faglig og relevant, fra scenen i Sola kulturhus.
Kunstig intelligens utfordrer offentlig sektor
Morten Goodwin, professor ved Universitetet i Agder holdt to engasjerende foredrag. Han snakket om behovet for å effektivisere tjenestene i samfunnet, noe kunstig intelligens (KI) bidrar til. Prosesser som ellers er svært tidkrevende eller manuelle, som å finne ulovligheter i byggesaker ved bruk av satelittbilder.
Utfordringen kommer om man trener opp KI opp i feil data, er det dette den lærer seg, uansett hvor mye regler man kommer med, fortalte Goodwin, og påkekte at dette er på full fart inn i offentligheten.Trent med feil data gjør KI det som passer best, men med feil data. Tillærte kjønnsmønster er et eksempel, i følge Goodwin.
Morten Goodwin mener vi er i en tid hvor det er et slags nytt «Kodak moment», hvor vi må innse at teknologien kommer til å endre oss og kom med en oppfordring.
«Vi må være med på kappløpet, og ikke la techgigantene styre denne utviklingen, uten at norsk offentlighet er med på dette».
Personvernet på villspor
Inger Lise Blyverket, leder i Forbrukerrådet, med tittelen «Manipulasjon og maktmisbruk på nett» på sitt foredrag, tok opp viktige spørsmål rundt datalagring. Hun snakket om GPS-sporing, og forbrukere som gir fra seg mange opplysninger på ulike apper. Forbrukerrådet har selv engasjert seg i flere saker rundt personvern, og har blant annet klaget inn Google for brudd og vunnet frem i rettsystemet mot dating-appen Grinder.
Hva er egentlig forretningsmodellen som ligger bak, og hva skjer med opplysningen vi gir fra oss, er spørsmål hun stiller. Rapporten som Forbrukerrådet har laget, «Out of Control», viser et økosystem som det er umulig å ha kontroll på.
Offentlig sektor må gå sammen
Blyverket nevnte eksempler på offentlige instanser som foreksempel bruker Google analyseverktøy i sine tjenester, som igjen gir muligheter til å lagre opplysninger. Reklame som dukker opp på Ipad i klasserom eller i bruk av treningsapp med sporing i gymmen på skoler, er nye problemstillinger. Skal man søke om foreldrepermisjon eller barnehageplass, kan denne informasjonen brukes til å lagre opplysninger som kan brukes av aktører i en annen sammenheng.
Blyverket mener denne utviklingen krever felles innkjøpskriterier med krav til leverandører også på sentralt hold. Dere må stille krav til KS sånn at vi i de norske kommunene kan tilby trygge tjenester, oppfordret hun. Hvordan kan vi bruke offentlige anskaffelser til å sette krav, er spørsmål hun mener offentlig sektor må tenke på fremover.
Ruth Østgård Skotnes, fra Universitetet i Stavanger snakket om globale trender og teknologien utfordrer samfunnet. Hun fremhevet digitalisering av kritisk infrastruktur, og utviklingen som skjer veldig raskt. Vi må tenke bort fra silo-tankegangen. Den fører til alvorlige hull i systemene, for systemene er avhengige av hverandre.
Les artiklene vi publiserte tidligere i oktober, i anledning Nasjonal sikkerhetsmåned 2023, under:
Nasjonal sikkerhetsmåned | Digi Rogaland
Nasjonal sikkerhetsmåned - Cyberkriminalitet | Digi Rogaland
Er det bare å gå til innkjøp av en robotstøvsuger? | Digi Rogaland