
Rogalandskommunene samlet på Bryne
Over tjue deltakere fra medlemskommunene i Digi Rogaland, var sist uke samlet på Bryne for den årlige ressursgruppesamlingen. Det ble innholdsrike og faglig gode dager.
Ressursgruppesamlingen for kommunene i Digi Rogaland er viktig for å forankre jobben og prosjektene, finne ut hvor skoen trykker og få innspill i det videre arbeidet. Lunsj til lunsj-møtet på Hotell Jæren la en fin ramme for dagene, med presentasjoner av flere prosjekter i Digi Rogaland og fra gjestene fra KS.
– Ressursgruppen er viktig for arbeidet vårt og samarbeidet med medlemskommunene. Det ble en god samling med mange faglige og konkrete innspill som vi tar med oss, sier Rune Hauge, direktør i Digi Rogaland.
Frem med de gode historiene
Kommunedirektøren i Time, Trygve Apeland hilste deltakerne velkommen, og fortalte litt om flere utviklingsprosjekter i byen, før kommunikasjonsrådgiver Eirik Haglund tok over og viste frem den nye kommunikasjonsplanen til Digi Rogaland.
Han snakket om behovet for en tydelig plan med det komplekse aktørbildet som er, og prosessen som har ledet frem til denne. Nytt er at kommunikasjon vil tilby et møte hvor det kan utvikles en egen kommunikasjonsplan ved oppstart av alle nye prosjekter i Digi Rogaland.
Digi Rogaland skal bruke historiefortelling aktivt, finne de gode historiene og få frem personer som kan fortelle. Haglund satte i gang deltakerne til å tenke ut historier/saker fra egne kommuner som kan formidles. Det kom opp en del gode forslag som det skal jobbes videre med.
DigiBarnevern i rute
Ellen Bowits, prosjektleder for Digi Barnevern ga en status på prosjektet med nytt fagsystem, hvor 18 kommuner er med på felles anskaffelse. Tilbudene skal evalueres i vår, og innfasing i høst. De har laget fire webinarer rundt innføringen og prosjektet for kommunene. Utfordringer er å nå ut med informasjonen ute i linjene og med forankring på ledernivå.
Hun fortalte om godt samarbeid mellom kommunene og et godt tverrfaglig arbeid hos de involverte i prosjektet.
– Vi hadde aldri kommet så langt uten innsatsen til de som er med. Det har vært veldig kjekt å være med på, sier Ellen Bowits.
Ny e-helseorganisering
Christine Sandvold og Kristine Skjøthaug startet dag to med å snakket om den nye organiseringen av e-helse i Rogaland, og Digi Rogalands rolle i å etablere og lede regionalt arbeid i et innføringsnettverk. De trenger nå folk i flere nye roller.
Ønsket er å etablere en modell eller metode for de nasjonale innføringene, som gir raskere start ute i kommunene. Målet er lage et løp som også kan overføres og brukes innenfor andre fagfelt, som eksempelvis sosiale og oppvekst. Metoden for innføring skal bidra til å nå visjonen – lik tilgang til digitale tjenester. Den passer for prosjekter som skal rulles ut i kommunene, og ikke for utvikling av løsninger.
Besøk fra KS
Anna Lena Straumdal, spesialrådgiver strategisk IKT og digitalisering, og Elin Wetås Jara, spesialrådgiver KS Vest-Norge snakket om organiseringen av digitaliseringsarbeidet i KS, og sine roller, og KS som pådriver for å samordne digitaliseringsarbeidet.
KS må komme tidligere inn for å mobilisere for å sette i gang prosjekter, er noe de ofte får høre. – Vi lærer mye av dere i diginettverkene. Som hvordan dere i Digi Rogaland har satt opp porteføljen, sa de, og fikk med seg innspill fra deltakerne på samlingen som de tar med seg videre.
Dag to kom Andreas A Grønbekk, fagsjef for virksomhetsarkitektur, for å presenterte FoU-rapporten» Hvordan kan det samlet utfordringsbilde for digitalisering i kommunal sektor håndteres». Her har de forsøkt å avdekke utfordringene innen digitaliseringsarbeidet, og hvordan de kan håndteres.
Mangel på kompetanse og problemer med å frigjøre ressurser for å lykkes med digital transformasjon er noen. Manglende evne til å nyttiggjøre seg ny teknologi, fragmenterte digitale tjenester, for lite brukervennlighet, og tillit til digital suverenitet – datalagring. Det skal nå jobbes videre med disse utfordringene og mulige løsninger.