
Nyhetsbrev vår 2025
I vår har de store samarbeidsprosjektene satt preg på arbeidet vårt forteller direktør Rune Hauge. EPJ-anskaffelsen, barnevern, og kompetanseløft sammen med Diginettverkene.
- For oss er jobben med kompetanse, metodikk og gevinster viktig i disse store samarbeidsprosessene. Det viser vi med kompetanseprogrammet for helseledere som vi gjennomførte i vinter, nye verktøy for gevinstmåling, ny spillbasert opplæring for barnevernansatte, og kompetanseheving innen KI, sier Rune Hauge.
Digi Rogaland e-helse
Med kontaktperson e-helse, Arve Ubøe Rohde i spissen ble 1- til -1- møter med kommunene gjennomført i juni, for å komme i tettere i dialog med alle om implementering av ny EPJ, innføringsløp for VKP, og måltall for velferdsteknologi.
For e-helse blir det en felles anskaffelse av trygghetsalarmer for kommunene, og så lagt har 15 rogalanskommuner meldt sin interesse. Det skal anskaffes både hardware, signaler og respons. Markedsdialog skriftlig før sommeren og kravspesifikasjon i høst.
KS gjennomfører også felles implementering av Helhetlig tjenestemodell for velferdsteknologi. Irene H. Haugland og Berit Immerstein i e-helseteamet i Digi Rogaland har hovedansvaret for 14 rogalandskommuner og fire kommuner i Vestland som deltar i innføringen. Haugland sitter også i den nasjonale arbeidsgruppen for felles implementering.
EPJ-prosjektet
Stavanger kommune kunngjorde i april konkurransen for å anskaffe nytt pasientjournalsystem (EPJ) for alle rogalandskommunene, som har en verdi på 600 millioner kroner. Digi Rogaland startet feiringen av det store løftet i helsetjenestene i januar da vi samlet helseledere fra hele fylket til Sola kulturhus for å feire anskaffelsen og starten på kompetanseprogrammet.
Anskaffelsen ledes av Stavanger og Kristine Skjøthaug, men er et tett samarbeid med de andre kommunene gjennom Digi Rogaland. 19 kommuner er med på fullmakt og fire er med på opsjon. Med på opsjon er også fem kommuner fra Søre Sunnmøre; Ulstein, Hareid, Sande, Volda og Ørsta.
– Uten Digi Rogaland i samarbeid med Kristine Skjøthaug, hadde vi aldri klart å samle alle kommunene bak anskaffelsen, som er den eneste som har alle kommunene med, sier Per Kristian Vareide, kommunedirektør i Stavanger som lenge har jobbet for et nytt pasientjournalsystem, og kunne samle kundemakten når kommunene går sammen.
Fist for tilbud var 16 juni, og en leverandør skal etter planen være klar i mars 2026. I den videre prosessen som er untatt offentlighet bistår en rekke ressurspersoner fra virksomhetene, fra forskjellige fagmiljø og med forskjellig kompetanse. Det er flere fra andre kommuner enn Stavanger som er med, og alle de tre EPJ-løsningene som er i bruk i dag er representert.
Ruth Økland har vært en fantastisk ressurs inn i arbeidet med EPJ i kommunene. Nå har hun hatt sin siste dag for Digi Rogaland, og skal gå tilbake til å gjøre Vindafjord til en digital vinner på helse og omsorgsfeltet.
Vi takker hjertelig for innsatsen!
En mer inngående status og hva som skjer i EPJ-prosjektet fremover vil bli sendt ut de neste dagene. Følg med på prosjektsidene her og abonner på nyheter om prosjektet.
Kompetanseprogrammet for EPJ
I samarbeid med Canoe, har Digi Rogaland gitt helseledere fra hele Rogaland to dager med kompetanseheving, og startet på jobben med forberede seg og sine ansatte på et nytt pasientjournalsystem. Gjennom mars og april fikk ti grupper med totalt 300 helseledere fra ulike kommunale virksomheter innen helse fra hele fylket to dager med faglig påfyll og kompetansebygging. Kommunikasjon, motivasjon, kompetanse og læring, case-studie og din rolle som leder, var noen av temaene de var gjennom.
«EPJ – alle ansatte skal bruke det, så det er bra å være tidlig ute.», «Nyttige verktøy vi kan bruke i andre prosjekter også.», var blant de mange gode tilbakmeldingene som kom fra deltakere.Et lignende kurs er ble også satt opp for barnevernslederne i vår.
Selvstudiemodulen av kompetanseløftet er klar
Endelig kan diginettverkene presentere den modulbaserte selvstudiepakken i digital transformasjon. Kurset er basert på rammeverket til DI2X, og de ansatte gjennomfører kurset ved å se videoer og løser standardiserte oppgaver. Ved å bruke KS kunnskap kan nå alle kommunalt ansatte ta dette selvstudie-kurset.
I høst får Digi Rogaland hjelp fra flere masterstudenter i praksis, til å fasilitere og få spredd det nye selvstudie ut til kommunene og de ansatte.
Digi barnevern – prosjektverktøy og kompetanseutvikling med spillbasert opplæring
Som den første av 19 samarbeidskommuner med 13 barneverntjenester, tok Randaberg i bruk Visma Flyt barnevern som nytt fagsystem i januar. Så langt har 11 av 13 tjenester tatt i bruk systemet, og innføringene har gått fint.
Status på innføringen av fagsystemet, og veien videre for samarbeid var tema da Digi Rogaland inviterte til samlingnylig: Ta i bruk Barnevernfaglig kvalitetsystem (BFK), spillbasert opplæring for BFK og innføring av Min kommune barnevern.
Prosjektleder Christine Sandvold inviterte kommunene og de13 barneverntjenestene, som er med i barnevernprosjektet og anskaffelsen av fagsystemet som nå er under innføring. Kommunene Stavanger, Strand og Hjelmeland, som ikke har vært med i denne prosessen er invitert med i det videre samarbeidet, og deltok på samlingen.
Det nye læringsspillet som er under utvikling av Digi Rogaland i samarbeid med Mediafarm ble presentert. Det er en spillbasert opplæring for barnevernsansatte som går inn i kompetanseprogrammet, hvor barnevern får en egen modul i forbindelse med innføring av barnevernfaglig kvalitetssystem (BFK). Det blir et felles løft for innføringen av dette til høsten.
Den spillbaserte opplæringen i barnevern går inn i kompetanseprogrammet til Digi Rogaland, sammen med kursdagene hos Canoe, og det nye selvstudie som blir laget i samarbeid mellom diginettverkene, som skal ut i kommunene i høst.
Et digitalt prosjektverktøy for måling av gevinst og prosjektstyring, utviklet av Digi Rogaland i samarbeid med Bouvet har fått sitt først prosjekt med barnevern. Dette skal fremover brukes felles innføringer og prosjekter, EPJ og innføring av Helhetlig tjeneste modell.
Strategiprosessen for Digi Rogaland
En videreutvikling av dagens modell er valgt som strategisk retning for Digi Rogaland. I forbindelse med strategiprosessen til Digi Rogaland utredes muligheten for et oppgavefelleskap, og det gjøres justeringer i organsieringen av ledernettverk og faggrupper.
Samling for diginettverkene - tettere samarbeid med KS Digital
Med Digi Rogaland og Rune Hauge som vertskap møttes lederne for alle diginettverkene, KS og KS Digital i Stavanger til en workshop for å snakke tettere samarbeid. Hvordan kan KS Digital kobles nærmere diginettverkene – og KS tettere på? Kan diginettverkene i større grad utnytte hverandres kompetanse og kapasitet, og fordele noen ansvarsområder mellom regionene og nettverkene, var tema som ble diskutert.
Det ble to innholdsrike dager, hvor arbeidet med å legge veien videre er godt i gang. Rune Hauge forteller at innspillene som kom under workshopen tas med i den videre prosessen sammen med KS og nettverkslederne.
Nina Farahi i KS Digital blir diginettverkenes kontaktperson i KS Digital, og hun håper det kan etableres et godt samarbeid for erfaringsdeling, forankring og raskere innføring av digitale fellestjenester.
– Diginettverkene har en regional kraft, med stort potensiale for å bistå med utbredelse og implementering av de digitale fellestjenestene vi i KS Digital leverer, i tråd med kommunesektorens behov, avslutter Farahi.
Arbeid i faggrupper og ledernettverk
Faggruppen for data, innsikt og KI i Digi Rogaland, jobber blant annet med testing og innføring av Copilot 365. Prosjektet i faggruppen er fortsatt i en tidlig fase, og rogalandskommunene er på ulike stadier. Fra å utvikle rammeverk, rydde i tilgangsstyring eller fokusere på kursing før implementering, til å ha startet med å teste Copilot 365. I vår arrangerer faggruppen en webinarserie rundt bruk av Microsoft Copilot i samarbeid med Microsoft, som det var stor interesse for.
Oppvekst og Stine Randa planlegger et felles løp for Veiledertjenesten for 2026, og ønsker kommunene med både som deltakerkommuner og som veilederkommuner.
Kristin Barvik i ledernettverket plan, bygg og geodata deltar i arbeid i Diginettverkene på tvers – teknisk. Et nytt samarbeidsforum mellom diginettverkene innen teknisk ser nå på hva som kan gjøres i felleskap innen plan, bygg og geodata.
Faggruppen for informasjonssikkerhet med Harald Valderhaug i spissen, har blant annet arragert fagdagen med fagsjef for informasjonssikkerhet og personvern i KS, Suhail Mushtaq, om det nye rammeverket for trygg digitalisering (RTD).
Nå er faggruppen i gang med planleggingen av årets store begivenhet - Sikkerhetsdagen 2025. Dato er onsdag 15. oktober og politiets sikkerhetstjeneste PST har meldt sin ankomst. Sett av dagen allerede nå!