Nytt fagsystem i DigiBarnevern - ett steg nærmere

Prosjektleder Ellen Charlotta Wendel Bowitz er glad 17 Rogalandskommuner nå er med i arbeidet med kravspesifikasjonen, som skal være klar til høsten.

Publisert : 27.03.2025

– Vi har satt ned en tverrfaglig arbeidsgruppe som jobber med å utvikle en felles kravspesifikasjon. Vi opplever at kommunene er veldig positive til samarbeidet. Derfor håper vi at DigiBarnevern blir en suksess, sier prosjektleder, Ellen Charlotta Wendel Bowitz. 

Kravspesifikasjonen til nytt fagsystem i det kommunale barnevernet, skal være ferdig til presentasjon for kommunene i uke 26. Alle kommunene som er med, får mulighet til å komme med innspill, og bestemme om de ønsker å bli med på det endelige anbudet som etter planen skal ut høsten 2023. 

Kommunene sterkere sammen 

– Det er mye resurser som kan spares, både i timer og kroner, samtidig som vi sikrer god fagligkvalitet på arbeidet som blir gjort. Det å gå sammen gir dessuten storkommune-fordeler i møtet med leverandørene. Vi blir helt enkelt bedre sammen, sier Ellen Charlotta Wendel Bowitz.

Prosjektet og arbeidsgruppen gjorde i forkant en spørreundersøkelse i barneverntjenesten, og i arkivtjenesten i kommunene, hvor det ble spurt om hva som er bra og dårlig i dagens system, og ønsker til det nye fagsystemet. Her kom det inn mange gode innspill som skal tas med i det videre arbeidet.

Vi ser prosjektleder Ellen Bowitz som står utenfor et stort bygg i solen. Bygget er i grå skifer, Herbarium. Hun smiler og er kledd i lys kåpe.

Samarbeid med de andre digi-nettverkene er også viktig i dette arbeidet, forteller Ellen Charlotta. Sammen med andre diginettverk, gjennomføres det fire webinar/workshops for å dele informasjon og erfaringer. Fire tema er valgt etter innspill fra kommunene: anskaffelser, gevinst og effekt, opplæring og arbeidsflyt. 

Digi Rogaland har tre faser for kommunene i prosjektet med nytt fagsystem i DigiBarnevern.

Fase 1: Planlegging: Oppstart, forberedelser og utarbeidelse av kravspesifikasjon (17 kommuner med)

Spor 2: Gjennomføring: Utlysning av anbud og valg av ny løsning

Spor 3: Overgang til daglig bruk: Implementering av fagsystem og innføringsløp ute hos kommunen

Bakgrunn DigiBarnevern

Barnevernsreformen som trådte i kraft 1.1.2022, flytter mer ansvar over til kommunene på barnevernsområdet. Målet er å styrke det forebyggende arbeidet og tidlig innsats. Det nasjonale initiativet DigiBarnevern kom i 2016, for å utvikle og sørge for bedre IT- løsninger i barnevernet, og består av to overordnade prosjekter, et kommunalt og et statlig.

Statlige leveranser:

  • Nasjonal portal for bekymringsmelding (lansert 4.2020).
  • Barnevernsfaglig kvalitetssystem (lansert/ tilgjengeliggjort januar 2022) som skal være inkludert i nytt fagsystem.
  • Rapporteringsbank og begreper (lansert og testes med nye versjoner fortløpende i 2022)
  • Informasjonsmodell og meldingsformater (under arbeid).

Kommunale leveranser:

Fagsystem - En IT løsning som skal gi ansatte og ledere i det kommunale barnevernet støtte til saksbehandling, styring og samhandling, bidra til økt effektivitet, kvalitet og forsvarlighet i barnevernstjenesten og forbedre samhandlinga med interessenter, barn og familier. Fagsystemet skal inkludere nye faglige rammeverk som lages av Bufdir (barnevernsfaglig kvalitetssystem). Målet er at ansatte skal få faglig støtte med et kunnskapsbasert grunnlag.

Innbyggertjenester (Forventes klart mid. 2024) KS har ansvar for å lage en portal for innbyggerne, hvor barn, unge og foresatte            kan medvirke, kommunisere og få innsyn i sin sak hos barnevernet via «Min side». Løsningen skal være ferdig i 2024.

Vi ser en  illustrasjon som viser hvordan rollene er fordelt mellom stat og kommune i barnevernet.

(Illustrasjonen er fra KS.no)

Anskaffelse av nytt fagsystem er en forutsetning for kommunene skal kunne ta i bruk de nasjonale fellesløsningene.

Sprer kunnskap om DigiBarnevern ute

Ellen Charlotta Wendel Bowitz, fra Digi Rogaland og Ida Elise Lundon, rådgiver i oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, og Marie Therese Tesen, barnevernleder i Time kommune, ble nylig invitert av Universitet i Stavanger, for å fortelle barnevernsstudentene hva som skjer fremover på området.

Studentene fikk høre om sikkerhet og personvern, om hvordan kommunene jobber sammen om de nye systemene, og om etiske utfordringer når vi jobber med mennesker.

Nylig var også Ellen Charlotta, og Lene S Tamburstuen på Arkivverket sin kontaktkonferanse og snakket om DigiBarnevern-prosjektet og Digi Rogaland. Lene holdt en presentasjon om hvordan DigiBarnevern vil påvirke de som jobber med arkiv fremover.

Vi ser tre damer som står i et auditorie, på Universitetet i Stavanger. De snakker om Digi Rogaland og om DigiBarnevern.