
Gevinster og innføringsplan for DigiBarnevern
Det nye fagsystemet for barnevern rulles snart ut i rogalandskommunene. Felles samarbeid om ROS/DPIA, kommunikasjon, opplæring og prosess- og gevinstarbeid er godt i gang.
Totalt 19 rogalandskommuner, fordelt på 13 barneverntjenester, jobber nå sammen om innføringen av det nye fagsystemet fra Visma Flyt Barnevern, som skal rulles ut i kommunene fra februar 2025. Dette Digi Rogaland-prosjektet er en pilot for hvordan det kan jobbes sammen i flere anskaffelsesprosesser.
Nylig samlet prosjektleder Christine Sandvold kommunene i Sola rådhus, til den første av to samlinger rundt gevinstarbeid.
– Gevinstene som kommunene identifiserer kan forsvare investeringer, sørge for riktig fokus i innføringsprosjektet, gi bedre styring, kontroll og læring, samt fremme effektiv ressursbruk, forteller Sandvold.
Felles forståelse av gevinstene i siktet
Målet er å gi alle en felles forståelse for hvordan man jobber med gevinstarbeid og hvordan dette skal gjennomføres i praksis. Med seg i Sola rådhus hadde Christine Sandvold med faggruppeleder Siv Maiken Vågseter. Selve workshop-delen ble ledet av Marie Berge Trondsen og Marianne Lande-Sudall fra KPMG, som er eksperter på gevinst- og prosessarbeid. Trondsen ledet selv innføringen av nytt barnevernsystem i Bergen kommune.
Randaberg kommune blir den første kommune som skal ta i bruk det nye fagsystemet. Anita Håvarsen og Lene Tamburstuen er fornøyde med at det også settes av tid til å jobbe med gevinstarbeid sammen.
– Det betyr mye for oss å samarbeide med andre kommuner og hente ut gevinster. Alternativet hadde vært å gjøre alt dette selv, sier Lene Tamburstuen.
Samarbeid gir store fordeler
Håvarsen og Tamburstuen fra Randaberg fremhever denne måten og samarbeide på, sparer kommunen deres for mange ressurser.
– Vi får en helt annet kunnskap gjennom prosjektet. De gode eksterne fagressursene som er her i dag, hadde vi ikke hadde fått til alene. Vi sparer mye på administrasjon når vi går sammen, sier Tamburstuen.
Nå trenger de ikke å koble på flere fagavdelinger når samarbeidet med de andre kommunene dekker arbeid med eksempelvis ROS/DPIA og gevinstarbeid.
– Vi får større faglig kompetanse gjennom samarbeidet med Digi Barnevern. I mindre kommuner har vi kanskje en fagperson på alt, som en stor kommune som Stavanger har en hel avdeling på, sier Lene Tamburstuen.
Arbeidsgrupper og kommunikasjonsplan
En arbeidsgruppe for risikoanalyse og DPIA, som ledes av Harald Valderhaug i Stavanger kommune i samarbeid med flere andre av kommunene som er med i anskaffelsen, er også i gang med sitt arbeid.
God kommunikasjons i innføringen er viktig, og arbeidsgruppen har sammen med Eirik Haglund fra sekretariatet laget en kommunikasjonsplan med tiltaksliste for Digi Barnevern. Den er tilgjengelig til bruk for alle kommunene i prosessen med utrulling og bruk av det nye fagsystemet.