Bildet viser en robotstøvsuger på et gulv.

Er det bare å gå til innkjøp av en robotstøvsuger?

Les Espen Kvernelands erfaringer rundt utfordringene som dukket opp da Time kommune skulle kjøpe inn ny robotstøvsuger.

Publisert : 12.10.2023

Nye digitale løsninger som innføres rundt i kommunene stiller oss overfor mange nye problemstillinger. Da Time kommune skulle anskaffe seg robotstøvsugere dukket det opp utfordringer med datalagring som Espen Kverneland, leder for Digitalisering- og utvikling i Time kommune, og medlem i arbeidsutvalget her i Digi Rogaland gjerne deler med andre kommuner som tenker i samme baner.

Er det bare å gå til innjøp av en robotstøvsuger?

Nei, det er ikke det fant vi ut. Da det ble gjort et anbud på dette hos oss i Time kommune oppdaget vi at alle dataene på den maskinen som ble valgt, sendes til Kina. Til Kina gikk også denne informasjonen via en speedhub i Russland.

Dette gjorde at vi stoppet innkjøpet. Vi tok det opp med leverandøren, som hadde fått denne problemstillingen også fra andre. Etter noen måneder fikk vi et nytt tilbud, med nye avtaler for databehandling, hvor et står at maskinene er hardkodet, og nå skal sende data til datasentre i Tyskland og Nederland.

Hva er det så, som var så farlig med dette? Jo, disse robotene skanner jo våre offentlige bygg og har GPS data. De «kan» ha mikrofoner og kamera, og dette er data me ikkje ønsker å sende til Kina og Russland.

Så moralen er alltid ta en ROS på det som anskaffes, og husk å innvolvere IT, sikkerhetsavd og andre tidlig i slike prosesser.

Vi ser et portrettbilde av Espen Kverneland.
Espen Kverneland er leder for Digitalisering- og utvikling i Time kommune, og med i arbeidsutvalget i Digi Rogaland.