
eKommune 2025 - samarbeid og KI i fokus
Med temaet «Kommunene i stormen i en digital tid» blir utfordringer med digital sikkerhet, investeringsbehov og dårlig kommuneøkonomi møtt med mer deling, gjenbruk av løsninger og løft av samarbeid i sektoren, og utover.
KS-direktør Geir Aga åpnet årets eKommune med temaet «Kommunene i stormen i en digital tid».
– Vi kan ikke fortsette å jobbe som før og kun digitalisere på toppen, eller ved siden av dagens rutiner. Vi må omstille oss og finne nye og bedre måter å levere velferdstjenestene på ved hjelp av teknologi.
Store investeringer – samarbeid gir markedsmakt
Direktør for innovasjon og digitalisering i KS, Kristin Weidemann Wieland, løftet frem diginettverkenes viktige rolle i det komplekse aktørbildet vi har innen digitalisering i sin innledning til konferansens tema og program.
Med tanke på digitaliseringsstrategien står kommunesektoren overfor store investeringer i digital infrastruktur, og med dårlig økonomi må innkjøpsmakten brukes bedre.
Hun trakk frem EPJ-samarbeidet i Rogaland og det mellom nordlandskommunene som gode eksempler på store kommunesamarbeid hvor denne innkjøpsmakten blir brukt.
Vareide deltar i ekspertutvalg for KI
Leder for styringsgruppen i Digi Rogaland og kommunedirektør i Stavanger, Per Kristian Vareide, deltok i diskusjonen på scenen under sesjonen om bruk av KI.
Vareide er medlem av det nasjonale rådet statsråd Karianne Tung har oppnevnt – en ekspertgruppe som skal lage en praktisk veileder for å øke tempoet i bruken av kunstig intelligens (KI) på norske arbeidsplasser. Tung ønsker konkrete oppskrifter på hvordan virksomheter kan ta i bruk assistenter som baserer seg på KI.
Vareide fortalte om Stavanger kommunes egen KI-rigg – et hjelpeapparat for lederne for å ta i bruk verktøyene. Det består blant annet av et etisk råd og arbeid med informasjonssikkerhet.
– Vi må tenke exit-strategi samtidig som vi utvikler, forklarte han.
Han fremhevet også et prosjekt med maskinlæring på legevakten og bruk av KI for å skanne leiligheter og enkelt finne vedlikeholdsbehov.
– Min bekymring er at vi bruker det på toppen av det vi egentlig gjør. KI kan være et hjelpemiddel vi må gripe med begge hender for å møte de store utfordringene vi har i kommunene.
Bruk av KI i kommunal sektor skal kartlegges i det videre arbeidet. Eksempler på løsninger som allerede er i bruk er Planslurpen og turnusplanlegging.
KS Digital med tjenesteplattform
KS Digital presenterte sine oppgaver og mål flere ganger på konferansen – med mål om å bidra til å øke farten på digitale tjenester. Siden starten i 2023 har de gått fra 3 til 59 ansatte. I tillegg kommer en del frikjøpte ressurser fra kommunene og KS.
De bygger nå en tjenesteplattform for kommunal sektor, hvor de legger vekt på gjenbruk, samarbeid og deling, heller enn å bygge opp nye løsninger. Det handler om enkel tilgang til verktøy, raskere og billigere utvikling, å dele og bruke det vi har, samt fokus på struktur, standardisering og samling av ressurser.
Plattformen, som skal bestå av ulike komponenter – også fra andre offentlige aktører som Digdir – vil gi nye muligheter for deling og samarbeid, både internt i sektoren, med andre offentlige aktører og med leverandørmarkedet.
Partner med Digital Norway
KS blir eier i Digital Norway. Prøveprosjektet blir nå et varig samarbeid på tvers av privat og offentlig sektor, for å samles om viktige utfordringer knyttet til digitalisering. Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, ønsker KS velkommen med på laget – og kaller deres inntreden i eierskapet for en milepæl.