Digi Rogaland leder ny organisering i e-helse

Arve Ubøe Rohde blir kontaktperson e-helse for den nye regionale nettverksorganiseringen fra KS. Han søker etter flere fagfolk som vil bli med på arbeidet.

Publisert : 27.05.2024

Av: Solfrid Sande

KS har med en ny organisering, etablert en regional gruppe for e-helse i hver region tilknyttet diginettverkene. Formålet er å samle kompetanse og ressurser, samt bedre koordinering og kontakten med kommunene. 

Arve Ubøe Rohde staker nå ut riggen i Digi Rogaland med hovedansvar for forankring og koordinering av arbeidet. Oversikt over behov og prioriteringer på e-helse hos kommunene i regionen er en viktig del av arbeidet forteller Rohde, som nå er i gang med arbeidet.

– Vi trenger også dyktige folk som kan bidra som ressurspersoner, og der håper jeg kommunene ser nytten av å stille sine fagfolk til disposisjon i større eller mindre stillingsstørrelser. 

 

Skal bygge et team for e-helse

Arve Ubøe Rohde har jobbet med e-helse og digitalisering i over 15 år. Først i Karmøy kommune, og etter hvert som koordinator på Haugalandet og i KS kommunenettverk for velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging (v-komp). Gjennom denne rollen ble han godt kjent med behovet ute i kommunene, blant annet gjennom besøk i alle rogalandskommunene. 

Den nye nettverksorganiseringen gjør at man slår sammen nettverkene e-komp, v-komp og Digi Rogaland e-helse og bygger et felles team med ressurspersoner.Teamet skal støtte kommunene i prosjekter og prosessledelse, gi råd i anskaffelser, gevinstarbeid, tjenesteinnovasjon og implementering, forteller Rohde. 

– Min rolle blir i første omgang å samle dette teamet, dels av folk som allerede bidrar i de "gamle" nettverkene, men også med nye personer som kommer inn. Sammen skal vi ha kompetanse på velferdsteknologi, digital hjemmeoppfølging, journalløsninger og nasjonale e-helseløsninger og samhandlingsløsninger.

 

Slik blir den nye organiseringen

Det er lagt flere stillinger og funksjoner til den nye organiseringen fra KS:

Kontaktperson e-helse: hovedansvar for forankring, koordinering og oversikt over behov og prioriteringer på e-helse hos kommunene i regionen.

Innføringsleder(e): bidrar inn i og/eller kan lede regionale og nasjonale innføringsløp.

Nettverksressurser e-helse: Støtte i innføringsprosesser (regionalt og nasjonalt), tilrettelegge for erfaringsdeling, samarbeid, og understøtte tjenesteutvikling og -innovasjon, innen nasjonale e-helseløsninger, velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging

En eller flere innføringsledere skal inn i organiseringen, samt flere nettverksressurser. Ruth Økland i Vindafjord kommune er med som nettverksressurs og skal jobbe med anskaffelsen av elektronisk pasientjournal (EPJ). Eva Tone Fosse i Stavanger kommune er i dag innføringsleder for velferdsteknoloigisk knutepunkt. 

Tror ny organisering gir positive effekter på e-helse

Arve Rohde, Kristine Skjøthaug, Christine Sandvold og Rune Hauge

– Den nye riggen gir oss en mer helhetlig tilnærming e-helse, slik at vi unngår å gjøre dobbeltarbeid. Jeg forventer at vi får brukt den gode kompetansen i regionen på en effektiv måte som kommer kommunene til gode, sier Kristine Skjøthaug, fra ledernettverket for e-helse i Digi Rogaland. 

Hun fremmer at Rogaland har lang tradisjon for godt samarbeid, både med e-helse og velferdsteknologi. Digi Rogaland direktør Rune Hauge er også veldig fornøyd med endringene innen e-helse som både skjer regionalt og nasjonalt.

– Vi er sikre på at dette vil gi positive effekter på dette viktige og krevende fagområdet, sier han.

– Det er mye som skjer nasjonalt rundt innføring av nye løsninger, som DigiHelse, DigiHelsestasjon og andre løsninger som skal komme. Der er målet at kommunene skal få tett oppfølging - fra planleggingsfasen og helt til vi ser at løsningen er tatt i bruk, sier Rhode. 

Det planlegges for felles innføringsløp for kjernejournal, DigiHelse og DigiHelsestasjon og Velferdsteknologisk knutepunkt (VKP). 

Viktig at kommunene tar i bruk løsningene

Det er ikke bare nye løsninger som skal inn, flere løsninger er allerede innført, men mange kommuner har ikke tatt det i bruk ennå. Alle kommunene i Rogaland har installert kjernejournal, men hvor mange bruker den aktivt, spør Rhode. Han understreker at arbeidet ikke ferdige når en løsning er installert. Den må brukes, vedlikeholdes og videreutvikles. 

– Hvis vi skal lykkes, må kommunene være tydelige på behovet. Og vi må være enige om at vi løser disse behovene best gjennom praktisk samarbeid.

Samarbeidet kan ikke bare skje mellom kommunene. Helseregionen, Helse Vest IKT, statsforvalter, akademia og leverandørene må vi også ha med oss mener Rohde. 

– De fleste kommunene har et stort potensial for å ta i bruk teknologi for mange flere brukere og i nye sammenhenger. Da er det viktig at vi klarer å samarbeide på tvers, bygge kompetanse og dele med hverandre. Det skal Digi Rogaland legge til rette for.