
300 helseledere klare for EPJ
I samarbeid med Canoe, har Digi Rogaland gitt helseledere fra hele Rogaland to dager med kompetanseheving, og startet på jobben med forberede seg og sine ansatte.
Gjennom mars og april fikk ti grupper med helseledere fra ulike kommunale virksomheter innen helse fra hele fylket to dager med faglig påfyll og kompetansebygging. Kommunikasjon, motivasjon, kompetanse og læring, case-studie og din rolle som leder, var noen av temaene de var gjennom.
– Jeg er stolt av at Digi Rogaland har klart å prioritere kompetanseheving i forkant av den omfattende prosessen et EPJ-bytte er. Det er en mulighet for lederne til å forberede seg og sine virksomheter på det som kommer, sier Kristine Skjøthaug fra ledernettverket i Digi Rogaland og som leder for anskaffelsen.
Kompetansebygging og forberedelse
Under kursene, som ble ledet av de erfarne fasilitatorene Irene Grastveit og Morten Pedersen fra Canoe, fikk deltakerne praktiske verktøy og et felles rammeverk for å drive digital transformasjon i sine organisasjoner. En ny EPJ er mer enn bare en teknisk endring; det er en transformasjon av hvordan helse- og omsorgstjenester drives, og det krever sterk digital ledelse for å lykkes.
– Vi laget et opplegg for en modningsprosess som skal bidra til at lederne skal bli så klare som mulig. De har sine utfordringer med den daglige driften, og andre nye systemer som skal inn, utenom et nytt pasientsystem også, forteller Irene Grastveit om de to kursdagene.
– For meg var det veldig gøy å få være til stede på en kursdag, og se at det vi jobber med daglig i litt kjedelige detaljer, er noe som engasjerer og som kan gi konkrete diskusjoner allerede nå. Jeg har inntrykk av at dette var nyttig, sier Kristine Skjøthaug.
Skjøthaug forteller videre at den nye selvstudiepakken som alle diginettverkene har gått sammen om og som er underveis, vil bli en fortsettelse på kompetanseprogrammet, for å bygge kapasitet og modenhet for å ta i mot et nytt system.
Hele Rogaland forbereder seg – gode tilbakemeldinger fra deltakerne
Innspill og tilbakemeldinger fra deltakerne har kommet både gjennom tilbakemeldingsundersøkelsen, i plenum på kursdagen og direkte. At det var fint å møtes på tvers av kommunegrenser, var noe som gikk igjen. Bevisstheten på egen rolle og betydningen av den i det daglige var en annen.
«Jeg visste ikke helt hva jeg gjorde her i dag, men nå har jeg fått en åpenbaring på hva vi skal gjøre.»
«Ofte får vi ledere bare tredd inn en ny løsning, hvor vi ofte ikke får vite så mye på forhånd.»
«Nyttige verktøy vi kan bruke i andre prosjekter også.»
«Det å sitte sammen med nye mennesker, fra andre sektorer og kommuner, og høre hva de har av utfordringer.»
«EPJ – alle ansatte skal bruke det, så det er bra å være tidlig ute.»
Fra e-helseteamet har Mari Brynildsen og Arve Rohde deltatt under alle samlingene for å tilrettelegge og for å gi innsikt i veien videre for anskaffelsen og hva som skjer videre i prosessen i Digi Rogaland.
– Det var ganske gøy å høre på tvers, at alt dette skal vi få til sammen. Vi må jobbe for å gjøre de erfaringene Stavanger gjør, som først ut med nytt system, nyttige for de andre kommunene og bygge videre lederkompetansen, sier Arve Ubøe Rohde, som er kontaktperson for e-helse.
Det ble gjennomført en tilbakemeldingsundersøkelse i forbindelse med dagene. Blant annet gikk scoren for om kurset var nyttig, fra tre til fire, forteller Rohde videre.
– Dette er gode resultater som gjør meg optimistisk før innføringen. For oss som skal jobbe med dette, er det en trygghet å vite at det er mange ledere ute i virksomhetene som kan og vil rulle opp ermene og gå i gang.