e-helse
E-helse veikart for Rogaland speiler nasjonal e-helse portefølje for 2023, jamfør kommunal sektors portefølje og ambisjoner på e-helseområdet 2023. Innen e-helse er en rekke aktiviteter til innføring, og nedenfor kan du lese om hvilke prosjekter det jobbes med i prioritert rekkefølge:
Løsning for tilgang til inntekst- og skattedata
Dagens avtale mellom Skatteetaten og TeitoEvry Infotorg om distribusjon av inntekts-og skatteopplysninger utløper pr 16.11.2023, og kan ikke forlenges. Kommunene må derfor enten importere opplysningene til fagsystemet via ny funksjonalitet i fagsystemet eller ta i bruk KS FIKS for oppslag.
Tiltak:
Informere og bistå kommunene med å installere og ta i bruk en av mulighetene for tilgang til inntekts- og skatteopplysninger. Integrasjon med fagsystemet er første prioritet.
Kjernejournal
Status: 100% av Rogalands-kommunene har nå tilgang.
Kjernejournal er en digital løsning for deling av pasientenes viktige helseopplysninger på tvers av virksomheter og nivåer i helsevesenet. I kjernejournal får helsepersonell rask og sikker tilgang til opplysninger slik at de kan gi tryggere helsehjelp:
- Pasientens egne registreringer
- Kritisk informasjon
- Legemidler
- Besøkshistorikk fra sykehus
- Logg over hvem som har gjort oppslag i kjernejournalen
Innføring av Kjernejournal til sykehjem og hjemmetjenesten i kommunene er høyt prioritert i den nasjonale portefølje, og det nasjonale målet er at 100% av kommunene har løsningen i drift. Per juni 2023 har 100% av kommunene i Rogaland tilgang til Kjernejournal.
Tiltak:
Gjennomføre felles innføringsløp av Kjernejournal. Innføringen er et samarbeid mellom Digi Rogaland, Digi Vestland og KS e-Komp Vest.
Digi Helsestasjon basisløsning
Status: Pågående. Høsten 2023, blir det nytt innføringsløp
DigiHelsestasjon er et system for enkel og sikker digital kommunikasjon mellom innbyggere og ansatte i helsestasjon og skolehelsetjenesten. Innbyggerne får oversikt over avtaler de har med tjenesten, mulighet til å avbestille disse og sende meldinger direkte til helsestasjonen.
Per juni 2023 har 74% av kommunene i Rogaland innført DigiHelsestasjon.
Tiltak:
Gjennomføre en til to felles innføringsløp av DigiHelsestasjon. Innføringen er et samarbeid mellom Digi Rogaland, Digi Vestland og KS e-Komp Vest.
Digi Helsestasjon ungdomsløsning
Status: pågående
Testkommunene for løsningen er Haugesund, Hjelmeland og Stavanger.
I Helsenorge-appen tilbys en ungdomsløsning hvor ungdom fra og med 13 år kan ta kontakt med Skolehelsetjenesten (SHT) og Helsestasjon for Ungdom (HFU). Ved å logge seg på med MinID, får ungdommer tilgang til timebestilling, råd og informasjon.
I Rogaland rulles det ut en løsning i fagsystemet Digi Helsestasjon hvor unge selv kan ta direkte kontakt. I denne modulen kan ungdom fra 13, ta direkte kontakt med skolehelsetjenesten og ungdommens helsestasjon. Denne gruppen har vært vanskelig å nå, og spesielt gutter vil dra nytte av å kunne ta direkte kontakt gjennom innlogging i Altinn.
Haugesund kommune er godt i gang med testing av systemet, og gjør seg nyttige erfaringer. Her har de markedsført løsningen til målgruppen gjennom bruk av pilot-skoler, møter med rektorer, informasjon på infoskjermer,
Hjelmeland er også godt i gang, men informasjon ute og bruk av lønsingen. Stavanger kommune er også i gang med piloten ute på skolene.
Velferdsteknologisk knutepunkt (VKP)
Status: Pågående
Velferdsteknologisk knutepunkt (VKP) er en tjeneste som håndterer dataflyt mellom velferdsteknologiske løsninger og andre e-helsesystemer, for eksempel elektroniske pasientjournaler. VKP inngår i velferdsteknologiprogrammet.
Tiltak:
- Bistå kommunene med å klargjøre innføring og påkobling til velferdsteknologisk knutepunkt i tråd med Norsk helsenett sine kriterier for prioritering.
- Felles innføring kan bli aktuelt dersom det åpnes opp for at flere kommuner fra Rogaland kan ta i bruk VKP.
Meldingsversjoner
Status: Pågående
Elektronisk meldingsutveksling er den bærende digitale samhandlingsformen i helse- og omsorgstjenesten. Standardisering på felles versjon av meldingstypene reduserer risiko for feil i samhandlingen.
Kommunene må innføre de gjeldene versjonene av elektronisk meldingsutveksling. Nasjonal ambisjon er at alle kommuner er over på gjeldende versjon innen 2023. I tillegg anbefales det at kommunene integrerer fagsystem med løsning for interaktiv henvisning og rekvisisjon så snart dette er tilgjengelig, for å kunne sende elektroniske rekvisisjoner.
Tiltak:
Følge opp og bistå kommunene med å innføre gjeldende versjoner av elektronisk meldingsutveksling basert på statistikk fra Norsk Helsenett.
Bistå kommunene med å komme i gang med elektroniske rekvisisjoner når dette er klart
DigiHelse
Status: Pågående. Høsten 2023 blir det nye innføringsløp
DigiHelse er et system for digital kommunikasjon mellom innbyggere som mottar helse- og omsorgstjenester og ansatte i helsetjenesten. Når kommunen har innført DigiHelse kan innbyggerne:
- sende og motta meldinger fra helse- og omsorgstjenestene i kommunen
- se avtaler om hjemmebesøk og avbestille besøk
- få varsler om utførte hjemmebesøk på tekstmelding eller e-post
- Per juni 2023 er det 48% av kommunene i Rogaland som har tatt i bruk DigiHelse.
- Tiltak: Høsten 2023 blir det nye innføringsløp.
Gjennomføre en til to felles innføringsløp av DigiHelse. Innføringen er et samarbeid mellom Digi Rogaland, Digi Vestland og KS e-Komp Vest.
Faggruppen er et ledernettverk der kommunalsjefer for helse og omsorg samles for å jobbe strategisk. Lederen for nettverket, Kristine Skjøthaug fra Stavanger kommune, leder og koordinerer de strategiske aktivitetene og representerer gruppen i KS sitt fag- og prioriteringsutvalg.
Kontaktinformasjon:
Leder for e-helse ledernettverk, Kristine Skjøthaug, Stavanger kommune