h

Let’s Work Together

hello@makoto.com

m. Conference

Via Appia Antica,
224, 00179 Roma, Italy
+1 312 749 8649

Erfaringer fra koronatiden har åpnet for at ansatte kan jobbe deler av uken hjemmefra. Men hva betyr det for sikkerheten?

Hjemmekontor er et fleksibelt begrep, vi jobber fra stuen, hjemmekontor, kjøkkenbenken, bussen, hytten eller en kafe. Og ofte jobber vi på andre tider enn kontortiden da det er mest praktisk i hverdagen. Sikkerhetsmessig bør vi kalle det hjemmefra, da hjemmekontor kan gi oss falsk trygghet, fordi det ligner såpass på kontoret.

Dessverre har det vist seg at også hackere og kjeltringer trives med vår nye tilværelse, og antall angrep bare skyter i været. Og det de alltid ser etter, er den som har lavest sikkerhet, eller som har latt døren stå åpen.

Det er mye du kan gjøre selv for å ivareta sikkerhetskulturen fra kontoret, for å hindre at det er akkurat din maskin som blir inngangsdøren. Først og fremst skill mellom når du jobber privat, og når du er på jobb.

Her er noen tips:

  • ID – din er det viktigste du har, og den gjør at du kan jobbe fra ulike enheter. Ha multifactorautorisasjon (MFA) (også kalt 2FA) når du jobber.
  • Lås maskinen også hjemme. Både når du er alene og når familien er tilstede. (windows-tast + L)
  • Ikke bruk usikre nettverk når du jobber med jobbPC. – jeg skal bare…, i farta, det kan være den døråpningen kjeltringene trenger.
  • Vær rolig – ikke trykk! Selv om vi vet at eposter er den mest vanlige angrepsmåten, så er det lett å trykke. Stopp og tenk – vær rolig og sjekk før du trykker.
    • Er du usikker, kontakt IT.
  • Dersom du har bærbar PC – be om å beskyttelsesfilm på skjermen – da kan ikke personen på nabobordet, eller i setet ved siden av, se hva du skriver.
  • Kanskje er det en ide å begynne å tenke arbeid hjemmefra som jobbing på jobbreiser. Da er det lettere å ha høy bevissthet om informasjonssikkerhet.